Enginar temizlemek zor ama yemesi lezzetli bu kadar enginarı nasıl temizledim diye aklınıza gelecek biz kocaman bir aile olunca hep beraber oturduk ama tek bunları değil bunları gibi daha 3 vardı her kez kendine temizledi ama birbirimizle yarışarak temizledik hem eğlenceli hem ne kadar çok temizlediğimizi fark etmedik itiraf edeyim kendimi övmek gibi olmasın ama ben hızlı temizliyordum bu enginarlar uğruna eniştem seni geçicem derken parmağını bile kesti neyse çok güzel bir gündü....
Enginar alırken nelere dikkat edeceğiz onun da basit iki püf noktası var. Enginarın körpeliğini sapının esnek olmasından anlayabilirsiniz ve sapından tutup salladığınız zaman enginarın da ileri geri sallanması sabit kalmaması gerekiyor.
ENGİNARIN BESİN DEĞERİ;
100 gr. taze ve çiğ (pişirilmemiş) sebze olarak enginarın
içerdiği önemli besin değerleri şunlardır: 80 kalori; 3 gr. protein; 7,8 gr.
karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr. yağ; 1.5 gr. lif; 70 mgr. fosfor; 55 mgr.
kalsiyum; 0,8 mgr. demir; 45 mgr. sodyum; 330 mgr. potasyum; 30 mgr. magnezyum;
0,5 mgr. çinko; 280 IU A vitamini: 0,15 mgr. B1 vitamini; 0,05 mgr. B2
vitamini; 0,7 mgr. B6 vitamini ve 10 mgr. C vitamini.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıdaki değerler incelendiğinde enginarın bedenimiz için
ne denli yararlı ve vazgeçilmez bir besin olduğu ortaya çıkar. Bunun yanı sıra;
Enginar, içerdiği ciarin adlı etkili madde ile karaciğer ve
safra kesemizi destekleyen bir besin olarak uzun zamanlardan beri Batı
ülkelerinde büyük kabul görmekte ve bolca tüketilmektedir: Diğer hafif
acı-tatlı sebzeler gibi enginar da, safra salgılarını artırmakta ve sindirimi
kolaylaştırmaktadır.
Enginar, kandaki yağ ve kolesterol düzeylerini
düşürmektedir.
Enginar, güçlü bir idrar söktürücüdür: Böbreklerin
çalışmasını düzenlemekte ve bedendeki istenmeyen sıvıların atılmasını
kolaylaştırmaktadır.
Enginar ayrıca,
içerdiği insülin adlı maddeyle, geleneksel olarak seker hastalarına tavsiye
edilen bir besindir: Bu tür nişasta olan bu madde, sindirilmeye dirençlidir. Ve
kandaki şeker düzeyini düşürür.
Enginarın körpe yaprak ve çiçek saplarının kaynatılarak
suyunun içilmesinin dahi, yukarıda sözü edilen etkileri kısmen de olsa
sağlayacağı uzmanlarca savunulmaktadır.
Bütün bu etkileri sağlamak üzere enginarın tazesinin ya da
konserve edilmişinin bol bol yenilmesi öğütlenmektedir. Ne yazıktır ülkemizde,
ekolojik koşullar yani bitkinin istekleri birçok yerde tam olarak karşılandığı
halde enginar pek sınırlı miktarda yetiştirilmekte ve bu nedenle yüksek
fiyatlarla satışa sunulmaktadır. Enginar üretimimizin artırılıp bu yararlı
sebzenin artık zenginlerin besini olmaktan çıkarılması en içten dileğimizdir.
MALZEMELER:
10 tane enginar (isteğe göre)
1 avuç tuz
10 15 tane limon tuzu
3 litre kadar su
YAPILIŞI:
1)Enginar temizlerken önce enginarın saplarını kısaltıyoruz.
2)Enginar yapraklarını alt kısımdan birkaç sıra temizliyoruz
3)Üst yaprakları düzeltecek şekilde kesiyoruz
4)Sapını soyuyoruz. (sapı çok tatlıdır)
5)İçindeki tüylü kısımları tamamen temizliyoruz. ( Tatlı kaşığı ile de yapabilirsiniz.
6)Dışını ve içini limonla ovuyoruz.yada limon tuzlu su ile
7)Daha sonra limonlu suya atıyoruz.
8) Son olarak kaynayan suda şoklayıp soğumadan dondurucuya atıyoruz.
Not: Soğumadan atmamızın sebebi kararma olmasın ben Nurefşan la uğraşırken biraz bekledi çok beklemediği halde rengi biraz koyuldu siz bekletmeyin
Afiyet olsunn...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Blogger veya gmail hesabı bulunmayan,ancak yorum bırakmak isteyen takipçilerim aşağıda bulunan Adı/URL Seçip isminizi yazıp yorum yapabilirsiniz yada Anonim ayarına getirip yorum yapabilirsiniz ama bu sefer Mesajınızı yazdıktan sonra isminizi yazmanız gerekecektir..